Thursday, March 26, 2009

TOYOL IN U..??

KENAPA MACAM TU?
Situasi 1 :
“Eh, kenapa macam tu?” “em..adalah..” “tapi, kenapa kau buat macam tu?” “kau diam ar..senyap-senyap dah ar..yelah,aku mana sempat nak study..aku takut failed! Aku pun nak jugak grad on time macam korang..”
Kenapa macam tu? Perlu ke ada situasi macam tu? Korang rasa macam mana? Korang rasa korang macam tu ke? Mesti korang tengah berfikirkan sekarang ni kan… kat sini macam-macam pendapat yang boleh kita dapat, contohnya ada sesetengah student yang akan melakukan tindakan macam tu,,walaupun kadang-kadang diorang tau apa yang diorang buat adalah salah dalam AUKU..(AUKU tu Akta Universiti Kolej)..apa yang diorang nak?? Diorang mestilah nak lulus..nak grad on time..tak nak lah disebabkan satu or dua paper tak pasal-pasal diorang kena…..???....hm…korang tau kan?? Mestilah semua student takut bila tiba hari exam..so tak payahlah nak buat benda-benda toyol ni...
Sebenarnya..macam-macam cara yang kita boleh nampak gaya budak-budak toyol ni.. Kadang-kadang ada yang siap bawa buku dalam exam..!! korang tau ke? Ada juga yang bawa kertas-kertas kecil yang bergulung-gulung…macam mana la diorang boleh terfikir nak buat macam tu kan?? Sesama sendiri pun ada…macam mana tu..?? yelah ikut kawan la tu..hm..ish..ish..ish..
PATUT KE BUAT MACAM TU?
“memang tak patut ar..tapi nak buat macam mana? Aku nak juga skor A..nak juga merasa Dean List..” “tapi kau tak rasa ke yang tindakan kau tu salah!” “ala..pandai makan,pandai la simpan. Bak kata orang berani buat, berani la tanggung!” “suka ati kau la..”
Korang rasa perlu ke ada situasi macam tu? Kenapa korang nak ikut kearah tu? Yelah bagi sesetengah orang, mungkin diorang setuju..tapi tak bagi sesetengah yang lain. Mungkin diorang pantang sangat benda macam tu. Kalau nak diikutkan, memang tak adil. Yelah, kesian juga bagi orang yang study separuh nak gila. Last-last orang yang tak sepatutnya pulak yang dapat benda yang tak sepatutnya diorang dapat. Kesiankan? Korang rasa korang berada di pihak yang mana? Pandai-pandailah fikir.. bak kata Nabil..”Lu pikir la sendiri..”
KALAU KORANG NAK TAU…
Kesimpulannya, budaya toyol ni dah makin menjadi-jadi bila tiba hari exam. Budaya tu, sebenarnya tak patut dan tak wajar di amalkan semata-mata sebab korang nak lulus. Korang kena fikir juga, apa yang korang buat tu mesti ada balasannya.. mungkin sekarang korang tak nampak..dan pada masa yang sama, korang dibanggakan “di sini” tapi korang akan rasa bila korang da kena. Di mana? Mungkin di sana?.... TUHAN TU MAHA MENGETAHUI….

No comments:

Post a Comment